Tips och råd kring hästlivet.

Pälssättning

Under vinterhalvåret när din häst är i full gång av att producera ny päls är det många hästägare som upplever att deras hästar lättare faller ur men även tappar muskulatur och fyllighet. Det är en mödosam process för hästen att producera ny päls och därför kan det vara en god idé att se över din hästs foderstat. Processen pälssättning kräver mer protein och mer energi för din häst då pälstillväxten prioriteras över muskeluppbyggnad och tillväxt. Det du som hästägare bör öka i ett första steg om din häst faller ur är mängden grovfoder och utöver det finns det även flera kompletterande alternativ. 

Vi har samlat produkter från våra återförsäljare som hjälper din häst under vintermånaderna och pälssättningen.
Klicka på länken för att komma direkt till produkterna.

Önskar du personlig hjälp och råd kring din specifika häst så kontaktar du oss lättast på:
[email protected]

Kolik

Kolik är ett vanligt sjukdomstillstånd hos din häst som betyder att de har smärta från mag- och tarmkanalen. Koliken kan orsakas av flera anledningar men de vanligaste anledningarna är förstoppning-, sand- eller gaskolik. Andra orsaker kan var parasitangrepp, tarmomvridningar eller inflammationer i tarmen. Om man vet eller misstänker att koliken orsakas av förstoppning eller sand så finns det flertalet produkter som kan hjälpa till att förebygga kolik.

Om du har en häst som gärna äter gräsrötter och annat smått och gott så kan det var klokt att förebygga sandkolik genom att ge hästen psylliumfrön, även kallat loppfrön. När man blandar loppfrön med vätska så bildas det en geléaktig yta som tar med sig sanden ut från hästens tarm.

Under vinterhalvåret är det också vanligt att hästen väljer att dricka mindre, vilket i sin tur kan leda till förstoppning. Hästen behöver dricka sig otörstig minst två gånger per dygn och vet man att man har en häst i riskzonen för att få i sig för lite vätska så finns det några tips: Antingen kan du blöta upp kraftfodret, ge mash eller betfor uppblött med mycket vatten samt lägga lite välsmakande mash i vattenhinken.

Har du en häst med återkommande kolikproblem kan det vara klokt att låta en foderrådgivare titta på foderstaten samt se över utfodringsrutiner. De vanligaste orsakerna till kolik går att härledas till utfodringsrutiner.

Utfodringsråd

 • Undvik snabba foderbyten. Alla foderbyte bör ta minst två veckor.
 • Var noga med att din häst får i sig den vätska den behöver speciellt under kalla perioder.
 • De allra flest hästar föredrar att dricka ur hink. Då har du också lättare för att kontrollera hur mycket hästen dricker. Om du använder vattenkopp, kontrollera så den har ett bra vattenflöde dvs minst 8 liter per minut.
 • Ge grovfoder av bra kvalitet i så stor mängd så det täcker hästens näringsbehov. Dela gärna upp givan på flera mål per dag.
 • Låt inte hästen äta grovfodret direkt på marken speciellt om det är lerigt och sandigt.
 • Motionera hästen regelbundet.
 • Ha avmaskningsrutiner och ta träckprov samt behandla med lämpligt preparat.

Råd för foderstaten om man vill minska risken för kolik

 • Ge vattenrika fodermedel såsom betfor eller mash om det passar in i foderstaten.
 • Ge mer fiber eftersom fiber bidrar till mer vatten i tarmen samt lättare passage genom tarmen.
 • Ge loppfrön om du misstänker att hästen får i sig mycket sand.
 •  Ge mindre stärkelse i foderstaten. Hästar har svårt att bryta ner stärkelse. Nedbrytningsprocessen bidrar till högre gasproduktion vilket kan leda till gaskolik.

Här hittar du flertalet produkter som hjälper din häst vid kolik.

Det dräktiga stoet

Från och med månad åtta har det dräktiga stoet ett ökat näringsbehov som ökar successivt för varje månad fram till födelse. Ett sto som fodras korrekt ska under dräktigheten öka cirka 18 % i vikt inklusive fostret. Hon behöver också lagra fett inför kommande digivningsperiod under denna period. Under de sista tre månaderna av dräktigheten sker den största tillväxten av fostret och det är också då som stoet behöver ett extra tillägg av både energi och protein. Utöver energi och protein är det också viktigt att se till att stoet får i sig tillräckligt med selen, E-vitamin och lysin.

Tycker du att det är svårt att beräkna foderstat för ditt dräktiga sto kan vi hjälpa dig med foderrådgivning. Klicka på länken för att komma direkt till formuläret.

Dräktighetsmånad & Tillägg i %*

8-9 månader, +15%
10 månader, +25%
11 månader, +30%

* Tillägg i % av underhållsbehovet beräknat på det ej dräktiga stoets normala vikt. Observera att tilläggsbehovet är beräknat på ett sto som är i normalt hull och har daglig utevistelse när hon träder in i högdräktigheten.

Det digivande stoet

Under de första digivningsmånaderna producerar stoet en mjölkmängd som motsvarar 2,5 – 3,5% av kroppsvikten. Därefter avtar produktionen succesivt. Att producera mjölk är en mycket krävande process för stoet.

Dräktighetsmånad & Tillägg i %*

1-3 månader, +100%
4 månader till avvänjning, +70%
Observera att ponnyston av mindre ras behöver ytterligare 20% i tillägg.

Den foderstat som stoet har i högdräktigheten ska hållas i två veckor efter fölning eller till dess att stoet går ur fölbrunsten. Därefter ska fodergivan ökas succesivt tills normen nåtts.

Tycker du att det är svårt att beräkna foderstat för ditt dräktiga sto kan vi hjälpa dig med foderrådgivning. Klicka på länken nedan för att komma direkt till formuläret.

Se rekommenderade produkter till ditt digivande sto här.

Funderar du på att betäcka ditt sto?

Att betäcka sitt sto kan vara både krångligt och kostsamt, särskilt om stoet inte blir dräktigt. För att öka chansen att stoet blir dräktigt kan man använda sig av betakaroten som har visat sig ha positiv effekt på stoets fruktsamhet.

Se rekommenderade produkter här.
Mina poang